Volg Software Zaken

Software due diligence: waar moet u op letten

| Sieuwert van Otterloo | Agile Software

Met software due diligence onderzoek ontdekt u verborgen problemen bij een fusie, overname of investering. Dit zijn de zes aandachtsgebieden bij zo’n onderzoek.

Waarom software due diligence?

Veel van de waarde van technologie-bedrijven zit in de software: wie investeert in zo’n bedrijf wil zeker weten dat het goed zit met de software die het bedrijf maakt en gebruikt. Dit vraagt om een ‘due diligence’ onderzoek: de keuring die een verstandige koper doet voordat hij of zij eigenaar wordt. Zo’n onderzoek kan eventueel ook gedaan worden voordat men een softwarepakket gaat gebruiken, of bij een fusie van bedrijven.

De volgende zes zaken zijn de belangrijkste aspecten waar men in een due diligence onderzoek op moet letten.

1. Onderhoudbaarheid

Software die niet onderhoudbaar is, leidt tot frustratie van gebruikers en uiteindelijk wordt deze software onbruikbaar. Hoe goed onderhoudbaar software is, is niet van buiten vast te stellen. Hiervoor moet men kijken naar de broncode. Er wordt vaak gekeken naar aspecten als gebruikte technologie, architectuur, complexiteit, duplicatie, testcode en hardgecodeerde waardes.

2. Overdraagbaarheid

Met name bij software die door kleine teams of zelfs individuen is gebouwd, kan het zo zijn dat de software niet overdraagbaar is. Dit kan doordat de code heel complex is, moeilijk testbaar en documentatie ontbreekt. Of dit een urgent probleem is hangt ervan af of de oorspronkelijk makers beschikbaar zijn en blijven.

3. Auteursrecht en open source

Software wordt zelden nog vanaf nul geschreven. Ontwikkelaars gebruiken softwarebibliotheken, standaardfuncties en eerder ontwikkelde code om zo snel mogelijk een werkend systeem te maken. Wie in een bedrijf investeert om de software wil echter wel weten dat de software ook echt van het bedrijf is. Het is daar belangrijk om goed te kijken naar auteursrecht en ook na te gaan of er sprake is van een open source strategie.

4. Bijna-af software

Softwareprojecten die bijna af zijn, zijn een bekende bron van risico’s. Bij klassieke ‘waterval’-projecten kan meer dan de helft van het werk in het testen en productie-klaar maken zitten, nadat de software al gebouwd is. Wie software koopt die ‘bijna klaar’ is, zal dus goed moeten onderzoeken wat er precies nog moet gebeuren.

5. Schaalbaarheid

Elke software heeft gebruiksgrenzen: software die al jaren goed werkt met 100 gebruikers, is niet altijd geschikt voor 200 of duizend gebruikers. Dit hangt af van de architectuur van de software en de beschikbare infrastructuur.

6. Waarde

Een due diligence onderzoek hoeft niet alleen te kijken naar risico’s. Het kan ook gebruikt worden om vertrouwen te krijgen in de waarde van de software. Bij een positief verlopend onderzoek weet men zeker dat er goede kwaliteit software is, gebouwd door een deskundig team. Deze bevestiging kan alle partijen helpen om vertrouwen te krijgen in elkaar en de investering rond te krijgen

Due diligence laten uitvoeren

SoftwareZaken heeft veel ervaring met due diligence onderzoek, zowel voor kleine als grote bedrijven. De doorlooptijd en kosten van het onderzoek hangen af van de vragen en de omvang van de software. Voor een goede schatting kan men direct contact opnemen met Sieuwert van Otterloo.

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.