Volg Software Zaken

Maatschappelijk beleid 2024: geen cadeaus wel impact

| Sieuwert van Otterloo | Other

Wij zijn dankbaar voor alle steun van opdrachtgevers, medewerkers en relaties die we dit jaar hebben gehad. Het liefst zouden we iedereen persoonlijk een cadeau geven. In de praktijk weten we echt niet wat iedereen wilt en is het opsturen ook lastig. Daarom geven we geen cadeau’s maar doneren we elk jaar rond kerst een procent van de omzet aan goede doelen.

De doelen van 2023

Dit jaar is er weer door het team van ICT Institute gestemd op de doelen waarvan wij denken dat ze het meeste bijdragen aan een betere wereld en die passen bij wat ICT Institute doet. De doelen zijn geworden:

  1. Wikipedia: vrije toegang tot neutrale informatie is heel belangrijk. Wikipedia heeft gekozen voor een ‘business model’ zonder tracking en advertenties en wij hebben ervoor gekozen om een jaar lang wikipedia voor al onze opdrachtgevers te betalen. Voel je vrij Wikipedia vaak en veel te gebruiken!
  2. The Guardian. Onderzoeksjournalistiek is belangrijk om organisaties scherp te houden en misstanden aan het licht te brengen. De Engelse krant The Guardian schrijft veel over mensenrechten, klimaat, AI en privacy en is voor iedereen toegankelijk.
  3. Voedselbanken Nederland: Veel mensen in Nederland leven helaas in armoede en hebben moeite met het betalen van alle rekeningen. De voedselbank steunt iedereen met basisbehoeften. We hopen hiermee een brede groep mensen te kunnen steunen die het moeilijk hebben: gezinnen, studenten en ook andere mensen.
  4. WWF NL: Het Wereld Natuur Fonds zet zich wereldwijd in voor natuur, milieu, klimaat en dieren. De IT-sector heeft een grote impact op milieu en klimaat door energieverslindende datacentra en het is daarom goed als IT-bedrijf om dat deels te compenseren
  5. MIND (https://wijzijnmind.nl). Dit doel zet zich in voor psychische gezondheid. Wij hebben dit jaar gemerkt, onder andere door afstudeerprojecten, dat veel mensen in Nederland worstelen met psychische klachten zoals burn-out en depressie. Mind is een organisatie die zich inzet voor deze groep mensen.
  6. Artsen zonder Grenzen. Er zijn helaas veel mensen die niet voldoende toegang hebben tot medische zorg. Artsen zonder Grenzen is overal actief (ook in Europa) om deze mensen wel te helpen en wij steunen dat graag.

Inspraak

Mocht je het niet eens zijn met deze keuze, dan heb je een aantal opties. Je kunt bij ons solliciteren en dan heb je volgend jaar inspraak. Je kunt ook zelf doneren aan andere doelen of suggesties insturen. Let hierbij goed op dat het erkende doelen zijn met een ANBI-status, gebruik hiervoor goededoelen.nl. Mocht je echt liever een fysiek cadeau willen: wij doen projecten met lego en projecten met een heleboel andere projecten rond allerlei programmeertalen. Lever een voorstel in en wij kopen de spullen die je project nodig heeft.

 

Bron afbeelding: Mel Poole via unsplash

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo (CISA, CIPP/E) is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.