Expertise Deskundigenonderzoek
Door een onafhankelijk onderzoek krijgt u inzicht in de feiten over software, bijvoorbeeld op het gebied van kwaliteit, onderhoudbaarheid of auteursrecht.
Soorten deskundigenonderzoek
Er wordt onderscheid gemaakt tussen soorten deskundigen-onderzoek en berichten op basis van de opdrachtgever:
- Een gerechtelijk deskundigen-onderzoek is een onderzoek in opdracht van de rechter. Deze onderzoeken mogen alleen worden uitgevoerd door een deskundige die daarvoor is opgeleid en toegelaten is tot het Landelijk Register voor Gerechtelijk Deskundigen (LRGD).
- Een partij-deskundigen-onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van één partij. Dit mag in principe elke deskundige zijn, maar is wel raadzaam om een deskundige met ervaring te zoeken, bijvoorbeeld via SGOA of NVBI.
In beide gevallen moet een onderzoek grondig, objectief en nauwkeurig worden uitgevoerd. Bij een gerechtelijk deskundigenbericht moet hiervoor de officiële leidraad worden gevolgd en is het belangrijk dat bijvoorbeeld hoor en wederhoor wordt toegepast.
Timing
Een deskundigenbericht kan in elke fase van een geschil worden ingezet. De insteek is wel anders zijn per fase, omdat de onderzoeksvragen afgestemd worden op de juridische vragen die er op dat moment nog zijn.
Het vinden van een deskundige
Het is verstandig om een deskundige te kiezen die niet alleen verstand heeft van IT, maar ook van de juridische context. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de juiste, juridisch relevante, vragen worden beantwoord. Dr. Sieuwert van Otterloo van Softwarezaken is erkend deskundige en aangesloten bij NVBI, SGOA en LRGD. Hij is de beste expert voor vragen over software-ontwikkeling, software-kwaliteit, auteursrechtelijke vragen over broncode en IT-projecten. Een compleet overzicht van alle gerechtelijk deskundigen voor IT vind u hier. Mocht u nog geen juridisch advies hebben ingewonnen, dan kan het verstandig zijn om eerst op zoek te gaan naar een advocaat met verstand van IT. Hier is een overzicht van IT-advocaten.