Volg Software Zaken

Workshop ethisch toepassen van Artificial Intelligence

AI (artificiële intelligentie) roept veel nieuwe ethische en praktische vragen op: Hoe precies is AI echt? Wat gebeurt er als de AI het fout heeft? Welke data mag je gebruiken om AI te trainen? Om organisaties voor te bereiden op verantwoord gebruik van AI, biedt ICT Institute deze workshop aan. In de workshop leer je wat de ethische vragen rond AI en hoe je AI verantwoord inzet. AItechnieken die langskomen zijn machine learning, neurale netwerken, data-verzameling en ethische dilemma’s. Er wordt gebruik gemaakt van het Ethics Inc. kaartspel, ontworpen door STT, Hogeschool Utrecht en NEN.

Voor wie is deze training?

De training is bedoeld voor organisaties die Kunstmatige Intelligentie al toepassen of toe gaan passen, teams die gaan experimenteren met AI, en ook voor individuen met interesse in de ethische aspecten van AI. Door spelenderwijs kennis te maken met Ethische AI leert u relevante normen, waarden, en behoeften van stakeholders af te wegen. AI wordt al toegepast door start-ups en multinationals, en alles daar tussenin. Personen die deze training gevolgd hebben kunnen grote waarde toevoegen in technische teams. Deze workshop is ook zeer geschikt voor bestuursleden van innovatieve organisaties.

Vereisten

Voorbereiding is mogelijk maar niet verplicht. Voorafgaand ontvangt u materiaal dat u door kunt lezen. Na afloop ontvang u al het gebruikte materiaal zodat u alles later kunt nalezen en terugvinden.

Leerdoelen

  • Kennis van mogelijke toepassingen van AI, zoals beeldherkenning, voorspellingen, aanbevelingen
  • Ethische kwesties die spelen bij het toepassen van AI
  • Het afwegen van belangen van verschillende stakeholders
  • Basiskennis van Europese AI-richtlijnen

Trainingsvorm

Wij staan bekend om onze pragmatische aanpak en helpen om het afwegen van ethische kwesties een denkwijze in plaats van een checkbox te maken:

  • in deze training wordt een gezonde afwisseling tussen theorie en praktijk geboden. Door middel van hands-on oefeningen in de groep maakt u spelenderwijs kennis met ethische AI.
  • de workshop wordt begeleid door docenten met ervaring in AI.

Planning en inhoud van de training

De training kan op aanvraag zowel in-house als bij ons op kantoor gegeven worden. De training duurt ongeveer 4 uur, en kan zowel in de ochtend als de middag starten.

Tijdens deze training komt het volgende langs:

  • Achtergrondinformatie over AI
  • Achtergrondinformatie over Ethiek in de praktijk
  • Het interactieve “Ethics Inc.” spel
  • Ruimte voor vragen en opmerkingen

Tijdens de training maken wij onder andere gebruik van het Ethics Inc. spel, een spel ontwikkeld door de Hogeschool Utrecht (HU) in samenwerking met Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) en Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN). (https://www.ethicsinc-ontwerpspel.nl/)

Tarief

Het tarief is €400, excl. BTW per persoon, incl. drankjes en een uitgebreide lunch. Voor start-ups en bestaande relaties rekenen wij een kortingstarief van €250, excl. BTW per persoon.

Hoe te boeken?

U kunt contact opnemen over de training via ons telefoonnummer of emailadres (zie venster over ICT Institute). U kunt ook contact opnemen middels het formulier op onze contactpagina.