Volg Software Zaken

Agile en IT-contracten, een paradox?

| Sieuwert van Otterloo | Other

Voor veel IT-organisaties en leveranciers is agile ontwikkelen de standaardaanpak: voor hen is het de meest effectieve manier om een project te realiseren. Voor IT-juristen geldt dit verbazingwekkend genoeg niet. Zij schrijven contracten en voorwaarden waar het begrip agile geheel niet in voorkomt, In een kort onderzoek is onderzocht waar deze paradox tussen de juridische en de technische IT-wereld op is gebaseerd, en hoe men tot een goed contract voor een agile project kan komen.

Voor dit onderzoek zijn 15 interviews uitgevoerd met in IT gespecialiseerde advocaten (zie de appendix voor een overzicht van betrokken kantoren). Er is bewust gesproken met in IT gespecialiseerde advocaten, van zowel grote als kleinere kantoren om een compleet beeld te krijgen.

In de interviews is gevraagd naar de praktijkervaring met agile, de risico’s die zich voordoen in IT-projecten met en zonder agile aanpak, en welke aandachtspunten men belangrijk acht in een IT-ontwikkelcontract. De resultaten uit deze interviews zijn aangevuld met de ervaringen van de auteur uit de agile IT-praktijk, om zo een goed beeld te krijgen van de tegenstellingen tussen de werelden van IT-uitvoering en IT-contracten.

De uitkomsten van het onderzoek zijn verwoord in de vorm van antwoorden op een aantal specifieke vragen, die als relevant naar voren kwamen uit het interview:

  • Wat betekent agile precies?
  • Wordt agile in de praktijk gebruik (oftewel: hoeveel van de projecten wordt volgens agile gebruikt?)
  • Wat agile aangeraden vanuit juridisch perspectief?
  • Hoe maak je een goed IT-ontwikkelcontract? (aanbevelingen voor een goed agile-contract die ook gelden voor een niet-agile ontwikkelcontract)
  • Wat zijn specifieke agile contractafspraken?

Het volledige onderzoek kunt u hier downloaden in PDF. Heeft u vragen en of opmerkingen? Laat een reactie achter of neem contact op met de auteur. De tips voor een goed (agile) contract zijn verschenen in deze blogpost.

Avatar
Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.