Volg Software Zaken

Hoe schrijf je onderhoudbare software

| Sieuwert van Otterloo | Software

Afgelopen woensdag heeft Sieuwert van Otterloo een lezing gegeven over onderhoudbaarheid van software, speciaal voor startups. De presentatie van deze lezing is nu online beschikbaar.

cancelledCode-kwaliteit en software-onderhoudbaarheid zijn belangrijk voor startups: niet alleen om zelf controle te houden over software tijdens snelle groei , maar ook om klaar te zijn voor eventuele nieuwe investeerders of verkoop van het bedrijf. De lezing vond plaats in het kader van een Startupbootcamp tech-talk, een speciale serie lezing over technische onderwerpen. De presentatie zoals afgelopen woensdag gegeven is hier te downloaden: “How to write maintainable software”.

Om een indruk te geven van de conclusies, hierbij een extreem korte managementsamenvatting:

  • Onderhoudbaarheid is belangrijk. Dit blijkt bijvoorbeeld uit heel veel voorbeelden van bedrijven die in problemen komen door software, zoals de luchthaven van Los Angeles
  • Goede kwaliteit begint doordat een team gezamenlijk eigenaarschap neemt
  • Vervolgens is het een kwestie van keuzes maken, standaarden afspreken, meten en reageren
  • Belangrijke automatisch te meten eigenschappen zijn volume, aantal technologiën, duplicatie en complexiteit. Deze metingen moet je continu doen tijdens de ontwikkeling.

In het tweede deel van de lezing werd niet alleen verteld over goede software, maar vooral over hoe je als startup omgaat met een software-audit of assessment door een opdrachtgever of investeerder. Door het proces goed te volgen kan men, ongeacht de kwaliteit van de software, schade en problemen altijd voorkomen.

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo (CISA, CIPP/E) is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.