Volg Software Zaken

Workshop gegevensbescherming bij DataExpert Digital Experience

| Sieuwert van Otterloo | Security

DataExpert, leverancier van forensische software, organiseert eens per jaar de Digital Experience. Op dit congres worden de nieuwste digitale tools en trends behandeld. SoftwareZaken was uitgenodigd voor een workshop gegevensbescherming.

De belangrijkste boodschap van het congres is simpel: iedereen, en dus ook criminelen, gebruikt steeds meer technologie. Om de criminelen te slim af te zijn, zullen dus bedrijven en opsporingsdiensten zelf ook slim gebruik moeten maken van digitale technologie. De verschillende sprekers vulden dit thema op een eigen manier in:

Nico van Amerongen, digitaal rechercheur uit de regio Rotterdam, gaf een terugblik in de wereld van de misdaadanalyse: hoe de politie begonnen is met het verzamelen en modelleren van informatie.

Jaya Baaloo, CIO van KPN, legde uit dat privacy belangrijk is, en dat telecomproviders te maken hebben met veel tegenstrijdige regels: enerzijds mogen zij niks bewaren, anderzijds moeten zij veel opleveren aan opsporingsdiensten. Haar advies aan gebruikers: versleutel alles.

drone-hacking-michel-stoutMichael Stout gaf een interessante lezing en life demonstratie van ‘Drone Hacking’. Veel drones zijn helaas slecht beveiligd en kunnen door iedereen worden overgenomen

Verschillende partners van DataExpert demonstreerden de nieuwste tools. DataExperts levert van oudsher de tool voor het modelleren van onderzoeken. Inmiddels is hier ook het maken van images van computers bijgekomen, machines voor het hacken van wachtwoorden en voor het veilig maken van complete kopiën van telefoons en tablets.

De uitsmijter van de dag was hockeycoach Marc Lammers. Marc Lammers vertelde wat hij zelf heeft moeten leren en veranderen om van de eeuwige tweede bij het dameshockey uiteindelijk de gouden medaille te winnen. Hij gaf veel vermakelijke voorbeelden die ook voor de opsporing van belang moesten zijn. Het belangrijkste: focus op de zaken waar je wel invloed op hebt en niet op zaken waar je toch geen invloed op hebt.

marc-lammers

SoftwareZaken was uitgenodigd om ook een bijdrage te leveren aan deze dag. Voor de ingeschreven deelnemers was er een workshop gegevensbescherming. Het was erg interessant om de workshop te kunnen geven met veel mensen uit de opsporingswereld in de zaal. De poltie ziet veel meer criminelen dan de meeste mensen en heeft daardoor een ander perspectief. De discussie viel gelukkig mee: ook dit publiek vind het belangrijk om te weten wat de huidige en komende regels voor privacy zijn. Onder andere de nieuwe meldplicht datalekken die op 1 januari ingaat is hier behandeld.

schema-datalekken

Voor wie bij de workshop aanwezig was hebben we de slides hier openbaar gezet. U mag deze vrij downloaden. Als u vragen heeft raden we u aan contact op te nemen voor uitleg op maat.

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo (CISA, CIPP/E) is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.