Volg Software Zaken

ICT Institute/Softwarezaken behandelt Sleepwet in De Balie

| Floris van den Broek | Security

Op 26 februari presenteerde ICT Instituut op een discussieavond in De Balie. De Balie is een bekend platform en centrum voor vrijheid van meningsuiting, hedendaagse kunst, politiek, cultuur, film en media, gelegen nabij het Leidseplein in Amsterdam. Floris van den Broek sprak over de technische aspecten van het verkrijgen van persoonlijke informatie voor een volledig en uitverkocht huis.

Tijdens avond werd ook gesproken door verschillende andere sprekers: Huib Modderkolk, die sprak over de inhoud van de wet, Luca van der Kamp, die het Referendum opzette en Paul Abels, hoogleraar Governance van inlichtingen- en veiligheidsdiensten en adviseur bij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, die werd geïnterviewd door Astrid Oosenbrug, ex-Tweede Kamerlid ICT en Privacy. De avond werd gemodereerd door journalist Bart Krull.

Enkele conclusies waren dat de Sleepwet behoorlijk gedetailleerd is en ook enkele gebieden omvat die dringend moesten worden bijgewerkt t.o.v. de oude wet, die uit 2002 stamde. De meeste sprekers hadden enige zorgen over de wet, maar waren er niet voor om de slaapwet volledig af te schaffen. In plaats daarvan stelden zij voor verschillende kwesties te repareren om hun zorgen weg te nemen. Het referendum zal echter om een ​​’ja’ of ‘nee’ stemming vragen, dus de laatste stem in dit adviserende referendum op 21 maart zal voor het publiek zijn.

Voor organisaties zijn er van die avond duidelijke lessen over het opslaan en beveiligen van informatie. Deze lessen waren hoe dan ook noodzakelijk voor de naleving van de nieuwe GDPR / AVG-voorschriften. Het publiek vond daarom dat het een vruchtbare avond was met verschillende lessen die nuttig zijn voor het verbeteren van de privacy en het naleven van de voorschriften.

Afbeelding: DeBalie

Author: Floris van den Broek