Volg Software Zaken

Maatschappelijk beleid ICT Institute

| Sieuwert van Otterloo | Other

Zoals veel bedrijven doet ICT Institute aan maatschappelijk verantwoord ondernemen: we streven niet naar de hoogste winst, maar naar een gezond bedrijf met een positieve impact op de maatschappij en omgeving. People, planet, profit in Engelse termen.

Donaties door ICT Institute

ICT Institute streeft ernaar om elk jaar een deel van de omzet te doneren aan passende goede doelen. Deze doelen worden bepaald door de medewerkers / aandeelhouders, en vaak betekent dit dat er gekeken wordt naar goede doelen die passen bij onze activiteiten. In maart 2019 is er gedoneerd aan de volgende organisaties:

  • Wikipedia: We gebruiken dit zelf regelmatig en het is belangrijk dat deze website objectief, neutraal en toegankelijk blijft.
  • The Guardian: The Guardian is een van de weinige nieuwsbronnen die veel onderzoeksjournalistiek doet, inclusief naar cyberzaken, die geen paywall heeft.
  • Software freedom conservatory: We gebruiken veel free and open source software (FOSS) en willen dit ook steunen. Open source is een belangrijke steunpilaar voor een goed werkende, eerlijke maatschappij.  Dit is de beste organisatie die we konden vinden om meerdere projecten te steunen.
  • Bits of freedom: Je hoeft het niet altijd met BoF eens te zijn om te kunnen waarderen dat zij privacy onder de aandacht blijven brengen en kritisch alle ontwikkelingen volgen.
  • lawyersforlawyers.org. Deze Nederlandse stichting zet zich in voor de rechten van advocaten in andere landen waar mensenrechten worden geschonden.  
  • Amnesty International Deze organisatie is gekozen om mensenrechten in het algemeen te bevorderen.

Overige acties

Naast deze donaties proberen we ook in ons werk een positieve impact te hebben. Voor een advieskantoor is dit een uitdaging omdat elk project toch een eigen aanpak vergt. We doen toch ons best op de volgende punten:

  • We streven naar kennisdeling, samenwerking en open standaarden. We doen dit door bestaande positieve initiatieven te gebruiken en ons eigen werk ook te delen. Als we gevraagd worden om op te treden als spreker, dan proberen we dit mogelijk te maken (zie dit overzicht van lectures and talks).
  • Bij internationale projecten proberen we minimaal en zo efficiënt mogelijk te vliegen.
  • Ons bedrijf wordt zo transparant mogelijk geleid. De vaste medewerkers mogen certificaten van aandelen kopen.
  • De tarieven zijn zo transparant mogelijk gebaseerd op echte inspanning. We doen ons best om altijd een passend voorstel te maken als dat gevraagd is, ook voor kleinere opdrachten voor kleinere organisaties.

Afbeelding: nikola-jovanovic via unsplash

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo (CISA, CIPP/E) is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.