Volg Software Zaken

Lezing ‘Grenzen van AI’ vrijdag 2 aug

| Sieuwert van Otterloo | Artificial Intelligence

‘De grenzen van AI’ is het thema van de borrel/lezing die ICT Institute aanstaande vrijdag organiseer in Utrecht. Hetr thema wordt belicht door twee sprekers. Ervoor, tussendoor en erna is ruimte voor discussie. De bijeenkomst is restaurant The Greenhouse, Croeselaan 62 (naast Utrecht Centraal) in Utrecht. Toegang gratis, wel aanmelden.

Ethiek en gezichtsherkenning

Jesse Tol is deze maand afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp ‘Ethiek en gezichtsherkenning’. Voor zijn thesis ‘Ethical Implications of Face Recognition Tasks in Law Enforcement’ heeft hij onderzoek gedaan of gezichtsherkenning en gezichtsbedekking. Veel mensen dragen hoofddeksels (hoeden, hoofddoeken, tulbanden) om religieuze redenen. Het is vervelend voor mensen als zij deze zouden moeten afzetten. Voor zijn thesis heeft Jesse Tol een nieuwe dataset ontworpen, de ‘Celebrity Headgear Dataset’ waarin foto’s met hoofddeksels zitten. Met behulp van deze dataset heeft hij gemeten hoe goed en eerlijk algoritmes zijn. Uodate: de volledige thesis van Jesse Tol is hier te vinden.

Fronteers of AI

Dr. Stefan Leijnen is gepromoveerd op het onderwerp AI en creativiteit en is CTO bij WarChild Holland waar hij meewerkt aan een digitaal onderwijsprogramma. Hij is oprichter van Asimoz Institute, waarmee hij onderzoek doet naar onder andere deep learning. Ook is Stefan mede-auteur van de AI impact assessment. ¬†Onder het motto ‘Fronteers in AI’ zal hij voorbeelden geven van waar AI wel en niet voor kan worden ingezet. Voor wie meer wil weten over het werk van Stefan en er vrijdag niet bij kan zijn, zie ook dit interview van Stefan over machine learning.

Locatie en tijd

Let op: als je wilt komen, meld je dan aan via dit aanmeldformulier. De bijeenkomst is duurt van 15.30 tot 17.30. Het programma is als volgt:

  • 15.30 : opening borrel
  • 16.00 – 16.25: Stefan Leijnen – Fronteers of AI
  • 16.30 – 16.55: Jesse Tol – Ethical impact of Facial recognition
  • 17:30 / 18:00: Sluiting (drank na 18.00 is op eigen kosten)

De locatie is restaurant The Green House. Dit is een nieuw eco-vriendelijk restaurant in Utrecht, gebouwd net naast het station aan de Croeselaan nummer 16. Het is tussen de Jaarbeurs, de Rabobank en de nieuwe loopbrug aan de zuidkant van de perrons. Het is dus op loopafstand van het station. Parkeren kan bij de nieuwe garage Croeselaan.

 

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo (CISA, CIPP/E) is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.