Volg Software Zaken

Algemene Voorwaarden voor ICT-ondernemers

| Jelle Hoekstra | Contracten Software
Algemene Voorwaarden

Op 26 maart 2020 publiceerde NLdigital nieuwe algemene voorwaarden voor ICT-ondernemers. NLdigital is een branchevereniging voor ICT, of zoals ze zelf zeggen ‘een collectief van bedrijven die de digitale transformatie mogelijk maken’. Het is verstandig om als ICT-ondernemer algemene voorwaarden voor je dienstverlening op te stellen. In deze blog staan we stil bij de NLdigital voorwaarden en eventuele andere oplossingen.

NLdigital Algemene Voorwaarden

Wellicht hanteer je op dit moment al de ‘Nederland ICT Voorwaarden’, dit is de voorloper van de NLdigital Voorwaarden. Branchevereniging ‘Nederland ICT’ heeft haar naam veranderd in NLdigital, wat aanleiding is geweest om ook de branchevoorwaarden om te zetten naar de nieuwe naam. Verder geeft NLdigital aan dat de voorwaarden ook toe waren aan een inhoudelijke update.

Enkele belangrijke wijzigingen zijn:

  • standaardclausules voor gegevensverwerkingen, in verband met verplichtingen uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG);
  • aandacht voor beveiliging van ICT;
  • uitbreidingen over agile werken;
  • bijgewerkte clausules over SaaS-diensten.

Aan het gebruik van de NLdigital voorwaarden zitten voor- en nadelen. Een pluspunt is het integreren van algemene verwerkersbepalingen. Veel ondernemers sluiten nu aparte verwerkersovereenkomsten af, terwijl het juridisch gezien prima mogelijk is om die bepalingen in algemene voorwaarden te integreren. Dit scheelt dus extra contracten afsluiten, al is het nog wel nodig om aanvullend een ‘Data Pro Statement’ in te vullen. Hierin moeten enkele noodzakelijke details over de verwerking beschreven worden. Nog steeds een formuliertje dus, maar een stuk minder juridisch dan de meeste verwerkersovereenkomsten. Eerder schreven we al een blog over de Data Pro Code van NLdigital.

Wordt het dan tijd om je huidige algemene voorwaarden te vervangen door de nieuwe voorwaarden van NLdigital? Als je op dit moment de Nederland ICT voorwaarden hanteert is mijn advies: ja, vervang ze door de nieuwe versie. Er zijn echter ook nadelen aan het gebruik van de voorwaarden van NLdigital, lees hieronder meer.

Alternatieven voor algemene voorwaarden NLdigital

NLdigital kwalificeert zichzelf als ‘de standaard in de markt’ voor algemene voorwaarden. De voorwaarden zijn breed toepasbaar, want ze zijn voor zowel grote als kleine ondernemers te gebruiken. Verder stelt NLdigital dat er ‘breed draagvlak’ is voor de algemene voorwaarden, maar ik denk vooral dat het breed gedragen wordt door de achterban van NLdigital: ICT-ondernemers.

Wie de NLdigital voorwaarden leest, moet concluderen dat de voorwaarden extreem in het voordeel van de leverancier zijn. (Lees voor een aantal leuke voorbeelden deze blog van Bram de Vos.) Als ondernemer kan je denken: ‘Dat is toch prima, als het gunstig is voor mij?’ Wanneer je klanten dit echter accepteren, dan hebben ze de voorwaarden waarschijnlijk niet gelezen. Zo kan de klant achteraf voor nare verrassingen komen te staan, wat je samenwerkingsrelatie niet bevordert. In het geval dat de klant de voorwaarden wél leest, is er snel discussie omdat de NLdigital voorwaarden zo eenzijdig zijn opgesteld. Klanten snijden zichzelf dus in de vingers door de NLdigital voorwaarden te accepteren.

Kan het ook anders? Jazeker, alternatieven zijn:

  • zelf algemene voorwaarden op laten stellen door een juridisch adviesbureau (dat is relatief kostbaar, omdat er uren van juristen in gaan zitten);
  • algemene voorwaarden generen bij een online dienst zoals JuriDox. Dat kost je 75 euro meer dan de voorwaarden van NLdigital, maar daarmee heb je wel ‘maatwerk’ voor een schappelijke prijs.

Conclusie

Wil je voorwaarden die volledig in het voordeel van jou als ICT-ondernemer zijn geschreven? Gebruik dan de algemene voorwaarden van NLdigital: ze zijn speciaal voor jou ontworpen. Wil je minder discussie met kritische klanten? Kies dan voor maatwerk voorwaarden.

Image credit: foto van Markus Winkler via Unsplash

Author: Jelle Hoekstra
Jelle Hoekstra LLM is consultant en mediator bij SoftwareZaken. Hij is gecertificeerd in privacy (CIPP/E & CIPM), security (ISO27001 Lead Auditor) en mediaton (IMI Qualified Mediator). Eerder werkte hij voor diverse organisaties als juridisch adviseur en Privacy & Security Officer. Jelle is lid van de International Association for Privacy Professionals (IAPP), het Nederlands Genootschap voor Functionarissen van Gegevensbescherming (NGFG) en het International Mediation Institute (IMI).