Volg Software Zaken

Onderzoek IT project risicomanagement

| Sieuwert van Otterloo | Software

Voor een onderzoek naar risicobeheersing in IT-projecten zijn we op zoek IT-professionals voor het invullen van een enquete over risico-management bij IT-projecten. In de enquete krijg je overzichten van bekende risico’s en maatregelen, en willen we weten of je de risico’s herkent en de maatregelen toepast. Ben je projectleider, developer of anderszins professioneel met IT-projecten bezig, vul dan alsjeblieft de enquete in.

Aanleiding voor het onderzoek

Saskia Woortman, student information science aan de Vrij Universiteit, doet voor haar scriptie onderzoek naar risico’s en maatregelen voor IT-projecten. De directe aanleiding voor dit onderzoek is de uitgave van de Nederlandse Praktijkrichtlijn 5326, voor ‘Risicobeheersing bij ontwikkeling en onderhoud van maatwerksoftware’. Deze richtlijn die eerder dit jaar verscheen bevat een aantal risico’s en maatregelen die op zich valide lijken, maar waarvan niet meteen duidelijk is of de lijsten ook alle best practices bevatten die bij specialisten bekend zijn. In haar onderzoek heeft Saskia daarom gekeken naar andere bekende risico’s en maatregelen om tot een nog betere lijst te komen.

Enquete risico’s en maatregelen

in de enquete worden in hoofdzaak twee vragen gesteld: in hoeverre herken je bekende risico’s uit de eigen praktijk, en in hoeverre pas je bekende maatregelen toe. De enquete kost wel 20-30 minuten om in te vullen, omdat er redelijk wat risico’s en maatregelen zijn (ongeveer 40 van ieder). De enquete is daarmee al een interessante en leerzame oefening. Om een indruk te geven van de enquête: hieronder is een deel van de risico’s weergegeven:

Een deel van de maatregelen is hieronder zichtbaar.

De resultaten van de enquete worden gepubliceerd in de thesis van Saskia Woortman, die deze zomer zal worden verdedigd.

Link enquete

Gebruik deze link om de enquete in te vullen. Dit kan tot 14 juni 2020. https://vuamsterdam.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6Sw3TBPJ1KXYmIl

Afbeelding: Mathew waring via Unsplash

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo (CISA, CIPP/E) is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.