Volg Software Zaken

Robotreporter – praktijkcasus creatieve kunstmatige intelligentie

| Sieuwert van Otterloo | Artificial Intelligence

Kunnen computers ook creatief zijn? Veel onderzoek in kunstmatige intelligentie is gericht op beslissingssystemen, waarbij computers veel data gebruiken om besluiten te nemen, maar zelf niets maken. Het is echter ook mogelijk om kunstmatige intelligentie te gebruiken om teksten, beelden of geluid te maken. Om te laten zien hoe dit werkt is het systeem Robotreport gemaakt, waarin de computer nieuwsberichten schrijft. Het project is in 2020 en 2021 uitgevoerd. De robot zelf is niet meer online, maar op deze pagina is het eindverslag te vinden.

Achtergrond

Robotreporter is een onderzoeksproject uitgevoerd door het lectoraat Artificial Intelligence van de Hogeschool Utrecht, in samenwerking met ICT Institute. Het project is uitgevoerd door Stan Meyberg en Sieuwert van Otterloo.

Motivatie voor Robotreporter

Robotreporter is ontwikkeld om te laten zien hoe AI journalisten kan ondersteunen. Het systeem volgt de koersontwikkeling van bedrijven in de AMX-index. Dit zijn iets kleinere bedrijven en veel kranten en zenders hebben niet voldoende journalisten om deze koersen continu te volgen. Het systeem analyseert data en maakt hiermee observaties. De observaties worden omgezet in zinnen. Deze zinnen kunnen vervolgens gecombineerd worden tot artikelen.

Het mooie van dit systeem is dat het hybride gebruikt kan worden. Het systeem kan geheel zelfstandig artikelen maken, waarbij zelfs illustraties worden gegenereerd. Deze artikelen zijn niet bijzonder goed geschreven, maar wel correct eninformatief. Het systeem kan ook als basis dienen voor journalistiek. Een journalist kan zelf grasduinen in de observaties, de meest relevante uitzoeken, en zelf zinnen toevoegen. Op deze manier helpt het systeem de journalist.

In een eerder artikel over robotreporter hebben we al uitgelegd dat dit een voorbeeld is van generatieve AI. Het systeem genereert nieuwe informatie. Het bijzondere aan dit systeem is, dat de gegenereerde tekst ook klopt. Veel generatieve AI is vooral creatief maar houdt geen rekening met wat waar is of niet waar. Dit systeem doet dit juist wel, waardoor het ook praktisch bruikbaar is.

Hoe werkt het systeem

Het systeem maakt gebruik van meerdere AI-technologie├źn. Voor het maken van observaties wordt standaard datascience gebruikt. Observaties worden volgens patronen gemaakt en de bijzonderheid wordt gemeten. Voor het combineren van zinnen in artikelen is een neuraal netwerk gebruikt, dat hieronder is weergegeven. He geheel is geschreven in Python, een veelgebruikte programmeertaal voor AI-systemen.

Downloads

In het eindverslag Robotreporter staat een inleiding, uitleg van opbouw van het systeem, screenshots van de vershillende modules en drie voorbeeld artikelen. De code is te vinden in het Robotreporter Github repository.

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo (CISA, CIPP/E) is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.