Volg Software Zaken

Basiscursus Privacy / AVG

ICT Institute geeft training over privacy en de AVG/GDPR regels. Binnen 1 dag leert u wat de AVG-regels zijn, en hoe u deze kunt toepassen om een middelgroot bedrijf in control te krijgen. Met hands-on oefeningen leert u bijvoorbeeld hoe u een DPIA moet doen, en hoe u een goede verwerkersovereenkomst opstelt. De training vindt plaats in Utrecht en is inclusief lunch. Voor trainingsdata, zie onze trainingsagenda. De training kan zowel in het Nederlands als Engels gegeven worden.

Voor wie

De training is geschikt voor iedereen met enige werkervaring die zich wil verdiepen in de AVG. Het is niet nodig om kennis te hebben over privacy. De cursus is bedoeld voor mensen die in de praktijk aan de slag willen met de AVG. De cursus kan u bijvoorbeeld helpen om privacy-officer te worden, of Data Protection Officer / Functionaris Gegevensbescherming.

Inhoud

Voor deze cursus volgen we het officiële stappenplan van de autoriteit persoonsgegevens zelf en gebruiken de officiële handleiding algemene verordening gegevensbescherming.

  1. Basisprincipes: wat zijn persoonsgegevens en wat voor regels gelden hiervoor
  2. Rechten van betrokkenen: Welke rechten hebben mensen en hoe richt je dit in
  3. Het maken van een register van verwerkingsactiviteiten
  4. Het uitvoeren van een data protection impact assessment
  5. Toepassen van privacy by design en privacy by default
  6. De eisen en taken van de Functionaris Gegevensbescherming
  7. Meldplicht datalekken
  8. Het maken van verwerkersovereenkomsten
  9. Internationale uitwisseling
  10. Overige vragen of aandachtspunten van deelnemers

In de cursus zelf gaat men aan de slag aan de hand van voorbeelden en vragen. Na afloop ontvangt men niet alleen de handleiding en gebruikte presentaties, maar ook templates en voorbeelden om zelf aan de slag te kunnen.

Plaats en tijd

De cursus wordt gegeven aan ons kantoor in Utrecht (Europalaan 400). Dit kantoor heeft voldoende parkeerplaatsen en is ook vanaf station Utrecht Centraal met openbaar vervoer of bus te bereiken. We raden iedereen aan om 9.30 aanwezig te zijn (we hebben koffie), zodat we om 10.00 precies kunnen beginnen.
De cursus duurt tot 16.00. Voorbereiding is mogelijk maar niet verplicht. Voorafgaand ontvangt u materiaal dat u door kunt lezen. Na afloop ontvangt u al het gebruikte materiaal zodat u alles later kunt nalezen en terugvinden.

Kosten en opgeven

De kosten van de training zijn 800 euro ex BTW. Dit is inclusief materiaal, koffie / thee en lunch en een certificaat (‘basistraining AVG’ uitgegeven door ICT Institute). Er zijn een paar plaatsen beschikbaar voor een gereduceerd tarief (bestaande relaties, not-for-profit en startups) van 400 euro ex BTW.  De training kan vanaf 4 deelnemers ook inhouse worden gegeven. U kunt informatie opvragen of zich opgeven middels het formulier op onze contactpagina.

Veelgestelde vragen

Is dit een officieel gecertificeerde cursus? Deze cursus is net zo officieel gecertificeerd als alle andere cursussen. Er zijn namelijk op dit moment geen officieel goedgekeurde cursussen. Onze cursus is korter (1 dag in plaats van meerdere dagen) dan andere cursussen. Dit kan omdat wij in de cursus precies de basis behandelen. Aan het einde geven we tips waar u meer informatie kunt vinden om u verder te verdiepen als dat nodig is.

Wat voor mensen / bedrijven doen mee aan de cursus? ICT Institute werkt veel voor innovatieve bedrijven van klein tot groot. Een overzicht van bedrijven waarvan we het security-beleid hebben gereviewd vindt u hier. Veel van deze bedrijven hebben talentvolle medewerkers die willen blijven ontwikkelen en die zelf meer willen leren over de AVG. Voor hen hebben we deze cursus ontwikkeld.

Kan ik met deze cursus FG worden? Ja. Voor kleinere bedrijven zonder gevoelige persoonsgegevens, is de privacykennis van deze cursus voldoende om de rol te kunnen vervullen (let op: u heeft ook nog bedrijfskennis nodig).  Ook is het voor elke FG van belang dat u continu blijft leren. Dat kan bijvoorbeeld door u aan te sluiten bij een Special Interest Group, de aanwijzingen van de Autoriteit Persoongegevens te blijven volgen en u aan te sluiten bij groepen zoals de NGFG. Voor meer uitleg over de FG-rol, zie dit artikel.

Heeft elk bedrijf een Functionaris Gegevensbescherming nodig? Nee het aanstellen van een FG is niet voor elk verplicht. Het is wel voor bijna elk bedrijf verplicht om iets aan privacy te doen. Voor veel kleinere bedrijven is het goed om de informele rol ‘privacy officer’ in te voeren. Met deze cursus kunt u die rol goed vervullen.

Wat voor informatie heeft SoftwareZaken nog meer?
Wij hebben een Special Interest Group Information Security NL voor iedereen die vrijblijvend op de hoogte wil blijven. We geven ook gratis templates weg, om te beginnen voor de verwerkersovereenkomst. Wij bieden ook support voor  certificering voor informatiebeveiliging aan.

Bron foto: Charles Deluvio via Unsplash