Volg Software Zaken

Expertise Agile en Scrum

Softwarezaken helpt teams om goed agile te werken met workshops en begeleiding van teams en projecten.  We zorgen ervoor dat agile werkt in de praktijk en voor de klant tot meer waarde leidt. We helpen bedrijven ook met outsourced software development en met software project management.

Waarom agile methodes

Het is helaas zo dat veel IT-projecten meer kosten en langer duren dan gepland. Volgens internationaal onderzoek van de Standish-group geldt dit voor 60% van de projecten, waarbij er ook nog eens 20% van de projecten helemaal niet voltooid wordt. De oorzaak ligt niet in de techniek maar in gebrek aan communicatie: Gebruikers en ontwikkelaars begrijpen elkaar onvoldoende, contracten en ontwerpen beschrijven slechts een deel van de werkelijkheid en bij problemen wordt er te weinig overlegd. Binnen agile organisaties wordt er veel meer aandacht besteed aan goede, directe communicatie. Het is inmiddels bewezen dat agile betere resultaten oplevert, met name in omgevingen met complexe of veranderende requirements.

Scrum

Vanuit Softwarezaken bieden we informatie, trainingen en coaching voor de meestgebruikte agile-methodes. We raden mensen altijd aan om zich eerst te verdiepen in de Scrum-methode. In een scrum-training of managementworkshop leggen we uit wat agile en scrum is en laten we mensen ervaren hoe het werkt in het klein. Ook leggen we alle rollen, regels en meetings van scrum uit, waaronder de begrippen scrum-master, product owner, backlog, poker-planning en velocity en beantwoorden alle vragen. Naast trainingen begeleiden we teams in de eerste weken of maanden. We helpen bijvoorbeeld de product owner met het maken van de backlog, begeleiden retrospectives of sprint reviews en beantwoorden vragen.

Scaled Agile Framework (SAFe)

De methode Scaled Agile Framework (SAFe) is een uitbreiding van scrum die is gemaakt voor grotere programma’s en met name ook grote corporates. De methode is ontwikkeld door Dean Leffingwell (in samenwerking met anderen). Het goede aan de methode is dat deze openbaar is: iedereen kan de methode gebruiken en zijn ervaringen delen.

Scaled Agile Framework (SAFe) is niet voor iedere organisatie een goede methode. Sommige organisaties bereiken meer resultaat door ‘gewoon’ scrum te gebruiken zondere alle extra rollen van SAFe. Andere organisaties (bijvoorbeeld multinationals) hebben echter gemerkt dat de extra structuren van SAFe nodig zijn voor de afstemming.

Lean startup

Lean startup is een methode voor productontwikkeling en innovatie. De methode is geschikt voor elk team dat een nieuw business-model wil ontwikkelen. De method omvat het hele innovatieproces: van praten met klanten om hun wensen te ontdekken, het formuleren van een waardepropositie tot het maken van prototypes. De methode wordt veel gebruikt door startups die zo sneller kunnen testen of hun bedrijfsidee levensvatbaar is, maak ook steeds meer door bestaande bedrijven.

Workshops, training en advies

Voor alle methodes geven we losse trainingen en workshops aan teams die de methode willen leren kennen. Daarnaast geven we ook advies aan bedrijven aan overwegen om de methode in te voeren. Afhankelijk van de situatie kunnen we klein beginnen met bijvoorbeeld 1 workshop of direct onderzoek en advies te geven leidend naar een advies of plan voor invoering.