Volg Software Zaken

Expertise Agile en Scrum

ICT Institute werkt zelf agile, en helpt ook andere teams om goed agile te werken met workshops en begeleiding van teams en projecten.  We doen dit op een hele praktische manier: kleine stappen met snel deelresultaten, eenvoudige communicatie en slim gebruik van online tools.

Waarom agile methodes

Het is helaas zo dat veel IT-projecten meer kosten en langer duren dan gepland. Volgens internationaal onderzoek van de Standish-group geldt dit voor 60% van de projecten, waarbij er ook nog eens 20% van de projecten helemaal niet voltooid wordt. De oorzaak ligt niet in de techniek maar in gebrek aan communicatie: Gebruikers en ontwikkelaars begrijpen elkaar onvoldoende, contracten en ontwerpen beschrijven slechts een deel van de werkelijkheid en bij problemen wordt er te weinig overlegd. Binnen agile organisaties wordt er veel meer aandacht besteed aan goede, directe communicatie. Het is inmiddels bewezen dat agile betere resultaten oplevert, met name in omgevingen met complexe of veranderende requirements.

Scrum

Vanuit Softwarezaken bieden we informatie, trainingen en coaching voor de meestgebruikte agile-methodes. We raden mensen altijd aan om zich eerst te verdiepen in de Scrum-methode. In een scrum-training of managementworkshop leggen we uit wat agile en scrum is en laten we mensen ervaren hoe het werkt in het klein. Ook leggen we alle rollen, regels en meetings van scrum uit, waaronder de begrippen scrum-master, product owner, backlog, poker-planning en velocity en beantwoorden alle vragen. Naast trainingen begeleiden we teams in de eerste weken of maanden. We helpen bijvoorbeeld de product owner met het maken van de backlog, begeleiden retrospectives of sprint reviews en beantwoorden vragen.

Lean startup

Lean startup is een methode voor productontwikkeling en innovatie. De methode is geschikt voor elk team dat een nieuw business-model wil ontwikkelen. De method omvat het hele innovatieproces: van praten met klanten om hun wensen te ontdekken, het formuleren van een waardepropositie tot het maken van prototypes. De methode wordt veel gebruikt door startups die zo sneller kunnen testen of hun bedrijfsidee levensvatbaar is, maak ook steeds meer door bestaande bedrijven.

Workshops, training en advies

Voor alle methodes geven we losse trainingen en workshops aan teams die de methode willen leren kennen. Daarnaast geven we ook advies aan bedrijven aan overwegen om de methode in te voeren. Afhankelijk van de situatie kunnen we klein beginnen met bijvoorbeeld 1 workshop of direct onderzoek en advies te geven leidend naar een advies of plan voor invoering.