Volg Software Zaken

Workshop gegevensbescherming en cybersecurity – 3 juli

| Sieuwert van Otterloo | Security

Veel organisaties voldoen niet aan de regels voor bescherming persoonsgegevens. Hierdoor ontstaan privacy-risico’s en lopen organisaties het risico op hoge boetes (vanaf 2016 tot 2% van de omzet). Met deze workshop willen we iedere organisatie de kans geven zich bij te scholen op het gebied van gegevensbescherming, door het behandelen van de huidige en toekomstige regels.

In het kort

De workshop gegevensbescherming en cybersecurity is belangrijk voor alle IT-professionals. De workshop is 3 juli 9.00 tot 12.00 in Amsterdam. De workshop is zeer toegankelijk geprijsd: 300 euro ex BTW normaal, maar met extra vroegboekkorting eur 100,-.  Inschrijven via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-workshop-gegevensbescherming-en-cybersecurity-17400964754

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor elke professional die betrokken is bij gegevensverwerking en goed op de hoogte wil zijn van alle regels. De cursus is aanbevolen voor consultants, informatie-architecten en CTO’s. Ook is de cursus zeer geschikt voor security officers en voor de nieuwe rol van Functionaris Gegevensbescherming (FG). De nadruk ligt niet op technische aspecten van beveiliging, maar vooral op goede inrichting en organisatie. Hierdoor is de workshop goed te volgen voor mensen zonder technische achtergrond.

Inhoud

In de workshop gebruiken we een aantal praktijkvoorbeelden om het proces van gegevensbescherming door te lopen. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • Wifi-tracking door Apple
  • Gegevensgebruik door smart meters zoals Google nest
  • Het volgens van TV-kijkers door Ziggo
  • Beveiliging van credit card gegevens
  • Het gebruik van metadata in sociale netwerken als twitter

workshop-functionaris gegevensbeschermingDeelnemers kunnen ook diensten van hun eigen organisatie gebruiken als voorbeeld. Aan de hand van deze voorbeelden worden alle stappen van gegevensbescherming doorlopen: van informatie-analyse tot definitie persoonsgegevens, wettelijke eisen en praktische aspecten als meldplicht en toestemming. Technische aspecten van beveiliging worden genoemd maar niet uitgewerkt. Mocht hier interesse in zijn dan wordt er een aparte workshop voor gepland.

Resultaten

Na afloop van de workshop is elke deelnemer goed op de hoogte van de principes rond gegevensbescherming en hoe deze kan worden toegepast. De details kan iedereen nalezen in het materiaal dat na afloop digitaal beschikbaar wordt gesteld. Indien gewenst ontvangt elke deelnemer na afloop een uitnodiging voor een evaluatie- en adviesgesprek, waarin een docent met de deelnemer bespreekt hoe de principes in de eigen organisatie kan worden toegepast.

Docenten

Hoofddocenten voor deze cursus zijn Dr. Sieuwert van Otterloo en Dr. Joost Schalken-Pinkster.

  • Dr. Sieuwert van Otterloo heeft een achtergrond in management-advies en is ook opgeleid als gerechtelijk deskundige. Hij geeft bedrijfsbreed IT-advies aan grote en kleinere organisaties, vaak op een agile manier. Door zijn lidmaatschap van onder andere de NVBI is hij goed op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen.
  • Dr. Joost Schalken-Pinkster heeft een achtergrond in software architectuur en IT-audit en is docent aan de Hogeschool van Utrecht op het gebied van Software Engineering.

Datums en kosten

De workshop wordt nog eenmaal voor zomer 2015 gegeven, op 3 juli in Amsterdam. Voor deze cursus is een beperkt aantal kaarten met hoge korting beschikbaar: voor de eerste deelnemers die zich opgeven kost de cursus slechts € 100,- ex BTW. Voor deze cursus kan men zich direct opgeven via Eventbrite.

Vanaf september 2015 zullen volgende edities worden gepland, houd hiervoor deze pagina in de gaten. Ook wordt de workshop op verzoek in-house gegeven (in Nederlands of Engels). Neem hiervoor contact op.

De cursus is tot stand gekomen met dank aan Node1 (innovation engineering), ICT Institute en NVBI.

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.