Volg Software Zaken

Workshop gegevensbescherming

| Sieuwert van Otterloo | Security

In 2015 hebben we een heel aantal workshops gegeven over privacy en gegevensbescherming. Zie de trainingsagenda voor welke workshops wij nu nog steeds geven.

Deze workshop wordt op verzoek gegeven, zowel met open inschrijving en als in-company training. Voorgaande workshops waren bij Node1, ACE Venture Lab en DataExpert en Utrecht Inc.

Er gelden in Nederland strenge regels voor de verwerking en bescherming van privacygevoelige persoonsgegevens. Veel bedrijven kennen deze regels onvoldoende. Ook onderschatten bedrijven vaak hoeveel gegevens zij hebben en hoeveel van deze gegevens privacygevoelig zijn. In deze workshop helpen we mensen op vier punten:

 • om te analyseren hoeveel gegevens ze hebben,
 • welke gegevens allemaal persoonsgegevens zijn
 • welke wetten en regels er gelden voor persoonsgegevens
 • Hoe men gegevens beter kan beveiligen

Waarom organiseren we deze training?

We zijn deze workshop gestart omdat er nog geen training was met alle benodigde kennis. Bestaande trainingen over dit onderwerp behandelen alleen de juridische aspecten, of alleen technische beveiliging. Er is hierdoor onvoldoende contact tussen de mensen die de regels kennen en mensen die weten hoeveel en wat voor gegevens er worden verwerkt. Met deze training proberen we dit juist samen te brengen.

Ons doel is om de workshop zo toegankelijk mogelijk te maken. Dit is gedaan door een korte basisworkshop van 1 dagdeel, door de kosten voor deelnemers laag te houden, en de workshop elke maand te geven op verschillende locaties en ook in-company. Ook hebben we de kosten voor deelnemers laag gehouden. We geven deze workshop niet om er rijk van te worden maar omdat we dit een belangrijk onderwerp vinden.

Voor wie is de training bestemd?

De training is bedoeld voor elke professional die betrokken is bij het verwerken van gegevens. De training is dus zowel voor managers en leidinggevenden, voor projectleiders als voor IT-professionals en marketing-professionals. Bij de reeds gegevens workshop waren er deelnemers uit verschillende sectoren en met meer en minder IT-kennis. Dit leidde tot een goede discussie en nieuwe inzichten. De workshop is ook zeer geschikt voor mensen die de functie Functionaris Gegevensbescherming gaan invullen: men krijgt in deze workshop de basis om in de functie te beginnen.

Onderwerpen

In de workshop behandelen we vier onderwerpen:

 • Analyse welke gegevens men heeft
 • Definitie en voorbeelden van persoonsgegevens
 • Wettelijke regels zoals de wet bescherming persoonsgegevens en meldplicht datalekken
 • Bescherming in de praktijk

Elk onderwerp wordt interactief behandeld aan de hand van praktijkvoorbeelden, zoals deze:

 • Wifi-tracking door Apple
 • Gegevensgebruik door smart meters zoals Google nest
 • Het volgens van TV-kijkers door Ziggo
 • Beveiliging van credit card gegevens

De onderwerpen kunnen worden afgestemd op de aanwezigen. Zo kunnen we dieper ingaan op Internet of Things, auteursrecht, crowdsourcing, sociale media, metadata of gevoelige gegevens.

Docenten en experts

De workshop is ontwikkeld door het team van SoftwareZaken en met name door Sieuwert van Otterloo, Joost Schalken en Stefan Leijnen. Voor de samenstelling van de workshop is gebruik gemaakt van kennis van de beste IT-advocaten en andere partijen. Er is onder andere contact geweest en gebruik gemaakt van kennis van de volgende partijen: SOLV advocaten, ICTrecht, Project Moore advocaten en het CBP.

 • Sieuwert van Otterloo is gerechtelijk deskundige IT en weet veel van IT-contracten, software-ontwikkeling en de toepassing van IT-recht in praktijk. Hij is lid van NVBI, SGOA, LRGD en ook het Nederlands Genootschap van Functionarissen Gegevensbescherming NGFG.
 • Joost Schalken-Pinkster is voormalig consultant en software-auditor en is docent software engineering aan de Hogeschool van Utrecht
 • Stefan Leijnen is data scientist en docent aan de Hogeschool van Amsterdam

Voorbereiding en vervolgstappen

Er is geen verplichte voorbereiding. Wie wil kan zich voorbereiden door alvast na te denken over voorbeelden van gevoelige gegevens in hun eigen organisatie of door collega’s te vragen welke vragen zij hebben over gegevensbescherming. Na afloop van de workshop krijgt iedereen de gebruikte presentaties en ook naslagwerken en relevante artikelen en een certificaat.

Vragen

Als u vragen heeft over deze workshop, bijvoorbeeld over de inhoud of als u een workshop op maat wilt, neem dan contact op met de organisatie. Dit kan via info @ softwarezaken.nl of 06-10509674.

 

 

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo (CISA, CIPP/E) is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.