Volg Software Zaken

Terugblik 2016 en nieuwjaarsborrel 12 januari

| Sieuwert van Otterloo | Other

2016 was een boeiend en succesvol jaar voor SoftwareZaken en om dit te vieren houden we op 12 januari een nieuwjaarsborrel voor al onze relaties. Interesse? mail ons voor een uitnodiging voor de borrel, en lees verder voor een terugblik op de highlights van 2016.

Nieuwjaarsborrel

De nieuwjaarsborrel van ICT Institute / SoftwareZaken vindt plaats op 12 januari op een met trein goed bereikbare locatie in Utrecht, van 16.00 tot 18.00. Er zal een extreem korte toespraak zijn van Floris en Sieuwert over strategie (max 2 minuten per persoon) en vervolgens tijd voor individueel netwerken, vragen stellen en kennismaken. We zijn een open bedrijf en in principe is iedereen welkom (klanten, medewerkers, zakenpartners) maar op praktische redenen willen we wel weten hoeveel mensen er komen. Wie wil komen mag mailen via formulier hieronder.

Investeringen en IT Due Diligence

Er zijn in 2016 veel investeringen gemaakt in startups en groeibedrijven, en wij zijn vaak gevraagd om de IT Due Diligence uit te voeren bij deze transacties. Doel van deze opdrachten is om de investeerder inzicht te geven in de gebruikte technologie van het bedrijf en eventuele technische risico’s. Voor ons zijn dit ontzettend leuke opdrachten omdat je in korte tijd veel leert van de veelal innovatieve bedrijven. Bovendien is het mooi om te zien dat er zoveel geïnvesteerd wordt in Europa in technologie. We hebben in 2016 tienmaal een IT Due Diligence uitgevoerd, in Nederland, Noorwegen, Frankrijk, Duitsland en Engeland.
We geven geen details over investeringen waar wij bij betrokken zijn geweest. Wie echter inzicht wil in alle startupinvesteringen: op startupjuncture is een jaaroverzicht 2017 van alle startup-investeringen. Wij zijn bij twee investeringen uit deze lijst direct betrokken geweest.

Information security

Informatiebeveiliging was een belangrijk thema in 2016 en blijft dat waarschijnlijk ook in 2017. Sommige bedrijven kwamen negatief in het nieuws door datalekken. Andere bedrijven zijn bezig om het informatiebeveiliging te verbeteren. Wij hebben een heel aantal bedrijven kunnen helpen, onder andere met het initiatief ‘Security Verified‘: met dit certificaat wordt het eenvoudiger voor bedrijven die aan informatiebeveiliging doen, om dit ook te bewijzen aan klanten. In 2017 willen we dit initiatief verder uitbouwen, onder andere door zo veel mogelijk informatie beschikbaar te maken. Bijvoorbeeld over asset inventory, wachtwoorden, risk management. De pilot-klanten voor deze nieuwe service zijn Tabster en SOWISO (zie melding op startupjuncture over security certification). Nogmaals dank voor de goede samenwerking!

Afgelopen jaar is informatiebeveiliging ook aan bod geweest bij de beroepsvereniging NVBI, waar SoftwareZaken bij aangesloten is. Het bedrijf ZIVVER heeft hier een goede uitleg gegeven over informatiebeveiliging in de zorg.

Kwaliteit, agile en onderwijs

De kwaliteit van IT-systemen en projecten blijft een aandachtspunt: veel organisaties hebben dit nog niet onder controle. Wij hebben verschillende bedrijven goed kunnen helpen, vaak door een combinatie van agile werken en aandacht voor kwaliteit. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het gebruik van online code-metingen in visual studio, of het goed begrijpen van DevOps.
Een andere bijzondere manier waarop we kwaliteit en agile werken bevorderen is door bij te dragen aan het Nederlandse IT-onderwijs. Hiermee zorgen we dat studenten direct goed inzicht hebben in de toepassing van IT in de praktijk. Afgelopen jaar gaven wij het vak software project management en het vak Systems engineering. Ook dit jaar hopen we weer hieraan te kunnen bijdragen.

Nieuwe ideeën en suggesties

Wij hopen in 2017 op nieuwe samenwerkingen, nieuwe contacten en onverwachte ontwikkelingen. Heb je ideeën of wil je met ons samenwerken: neem contact op en/of kom naar de nieuwjaarsborrel en deel je idee. We hebben veel zin om te investeren in nieuwe partners, nieuwe medewerkers en nieuwe initiatieven.

Afbeelding: van Kazuend via Unsplash

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo (CISA, CIPP/E) is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.