Volg Software Zaken

Basistraining privacyregels / AVG 16 februari

| Sieuwert van Otterloo | Privacy

Op vrijdag 16 februari, geeft ICT Institute een training over de nieuwe Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG of Engels GDPR). Binnen 1 dag leer je wat de nieuwe regels zijn en hoe je deze kan toepassen om een middelgroot bedrijf compliant te maken.

Voor wie

De training is geschikt voor iedereen met enige werkervaring die zich wil verdiepen in de AVG. Het is niet nodig om kennis te hebben over privacy. De cursus is bedoeld voor mensen die in de praktijk aan de slag willen met de AVG. De cursus kan u bijvoorbeeld helpen om privacy-officer te worden, of Data Protection Officer / Functionaris Gegevensbescherming.

Inhoud

Voor deze cursus volgen we het officiële stappenplan van de autoriteit persoonsgegevens zelf (zie dit artikel voor een uitgebreide beschrijving). Deze stappen zijn:

  1. Bewustwording: wat zijn persoonsgegeven en wat voor regels gelden hiervoor
  2. Rechten van betrokkenen: Welke rechten hebben mensen en hoe richt je dit in
  3. Het maken van een register van verwerkingsactiviteiten
  4. Het uitvoeren van een data protection impact assessment
  5. Toepassen van privacy by design en privacy by default
  6. De eisen en taken van de Functionaris Gegevensbescherming
  7. Meldplicht datalekken
  8. Het maken van verwerkersovereenkomsten
  9. De rol van de toezichthouder
  10. Vragen van toestemming in de praktijk

Aan het eind is er tijd voor vragen en antwoorden over toepassing in de praktijk. In de cursus ga je met elke stap zelf aan de slag.

Plaats en tijd

drukkerij1 kantoor ICT Institute UtrechtDe cursus wordt gegeven aan ons kantoor in Utrecht (Europalaan 12). Dit kantoor heeft voldoende parkeerplaatsen en is ook vanaf station Utrecht Centraal met openbaar vervoer of bus te bereiken. We raden iedereen aan om 9.30 aanwezig te zijn (we hebben koffie), zodat we om 10.00 precies kunnen beginnen.
De cursus duurt tot 16.00.

Voorbereiding is mogelijk maar niet verplicht. Voorafgaand ontvang u materiaal dat u door kunt lezen. Na afloop ontvang u al het gebruikte materiaal zodat u alles later kunt nalezen en terugvinden.

Kosten en opgeven

contactformulierDe normale kosten van de workshop zijn 800 euro ex BTW. Dit is inclusief materiaal, koffie / thee en lunch en een certificaat (‘basistraining AVG’ uitgegeven door ICT Institute).

Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar voor een gereduceerd tarief (bestaande relaties, not-for-profit en startups) van 400 euro ex BTW. Neem hiervoor contact op via het contactformulier helemaal onderaan of via sieuwert_at_ictinstitute.nl.

Er zijn nog geen volgende data bekend, maar bij succes wordt de training vaker gegeven. Als u hier meer over wilt weten, neem dan ook contact op. De training kan vanaf 4 deelnemers ook inhouse worden gegeven.

Veelgestelde vragen

Is dit een officieel gecertificeerde cursus? Deze cursus is net zo officieel gecertificeerd als alle andere cursussen. Er zijn namelijk op dit moment geen officieel goedgekeurde cursussen. Onze cursus is korter (1 dag in plaats van meerdere dagen) dan andere cursussen. Dit kan omdat wij in de cursus precies de basis behandelen. Aan het einde geven we tips waar u meer informatie kunt vinden om u verder te verdiepen als dat nodig is.

Wat voor mensen / bedrijven doen mee aan de cursus? ICT Institute werkt veel voor innovatieve bedrijven van klein tot groot. Een overzicht van bedrijven waarvan we het security-beleid hebben gereviewd vindt u hier. Veel van deze bedrijven hebben talentvolle medewerkers die willen blijven ontwikkelen en die zelf meer willen leren over de AVG. Voor hen hebben we deze cursus ontwikkeld.

Kan ik met deze cursus FG worden?
Ja. Voor kleinere bedrijven zonder gevoelige persoonsgegevens, is de privacykennis van deze cursus voldoende om de rol te kunnen vervullen (let op: u heeft ook nog bedrijfskennis nodig).  Ook is het voor elke FG van belang dat u continu blijft leren. Dat kan bijvoorbeeld door u aan te sluiten bij een Special Interest Group, de aanwijzingen van de Autoriteit Persoongegevens te blijven volgen en u aan te sluiten bij groepen zoals de NGFG.

Heeft elk bedrijf een Functionaris Gegevensbescherming nodig? Nee het aanstellen van een FG is niet voor elk verplicht. Het is wel voor bijna elk bedrijf verplicht om iets aan privacy te doen. Voor veel kleinere bedrijven is het goed om de informele rol ‘privacy officer’ in te voeren. Met deze cursus kunt u die rol goed vervullen.

Heeft u meer vragen of wilt u zich inschrijven, neem dan contact via het formulier. 

Foto: ShonEjai via Pixabay

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.