Volg Software Zaken

AVG tools en diensten voor functionarissen gegevensbescherming

| Joost Krapels | Privacy

Er zijn veel partijen die tools en diensten aanbieden om privacy officers en Functionarissen voor Gegevensbescherming te ondersteunen. Deze pagina biedt een overzicht van bekende leveranciers. De eerste versie in 2018 was gemaakt op basis van een kennismarkt, georganiseerd door het NGFG (het Nederlands Genootschap van Functionarissen voor de Gegevensbescherming).In aug 2023 is de pagina bijgewerkt op basis van de nieuwste tools.

Aanbevolen Tools

  • Trustbound is in Nederland ontwikkeld en is ooit begonnen als privacy control center en is doorontwikkeld tot een complete privacy en securitytool. Wij gebruiken het vaak als register voor verwerkingsactiviteiten, datalekkenregister. Je kunt er ook alle risico’s in opnemen
  • Vanta.com is een interessante US based tool waarin onder andere de status van trainingen goed bij te houden is.
  • Termly privacy generator is a good tool for generating English language privacy statements. See  article on privacy statement generators.
  • VeiligInternetten.nl privacy verklaring is een goede tool om Nederlandstalige privacy-verklaringen te maken.

Overige informatie

Het is goed mogelijk om AVG-compliant te zijn zonder gebruik externe tools. Dit kan bijvoorbeeld door een register van verwerkingsactiviteiten op google drive of sharepoint bij te houden. Een goed beginpunt is dit template register van verwerkingsactiviteiten.

Voor meer artikelen over privacy, kijk dan op onze pagina met alle privacy-artikelen.

Image credit: @rawpixel via Unsplash

Author: Joost Krapels
Joost Krapels MSc. heeft zijn BSc. in Artificial Intelligence en zijn MSc. in Information Sciences gehaald aan de VU Amsterdam. Bij ICT Institute adviseert hij over informatiebeveiliging (CISSP, Security+, IRCA/CQI Lead Auditor), privacy (CIPP/E), praktisch toepassen van de AVG, en voert hij IT Due Diligence onderzoek uit.