Volg Software Zaken

ICT Institute gaat digitaal door in tijden van COVID-19

| Sieuwert van Otterloo | Other

Bedrijven in Nederland moeten zich aanpassen door de maatregelen tegen het COVID-19 virus. ICT Institute blijft open omdat veel bedrijven juist nu praktisch advies nodig hebben. We werken wel vanuit huis en gaan niet bij klanten op bezoek. Dit betekent dat we, net als veel organisaties, meer digitaal moeten werken. Hieronder een korte uitleg hoe we dit doen.

Advies en IT Due Diligence

Adviesprojecten en onderzoek naar bedrijven voor investeerders wordt op afstand gedaan. Geplande workshops en bezoeken worden bijvoorbeeld gedaan via Google Meet of Skype. Dit vraagt om een andere planning en voorbereiding. In plaats van workshops van 2-3 uur met groepen tot 8 mensen, doen we calls van 1 uur gebaseerd op een gerichte vragenlijst en agenda. Ook worden stukken en presentaties zo veel mogelijk vooruit gestuurd.

Onderwijs en onderzoek

De komende drie maanden geven we geen klassikaal onderwijs. Wel begeleiden we een aantal studenten met hun scripties op de gebieden security, privacy, low code en learning analytics. Dit doen we telefonisch, via mail, Canvas en Google Meet. Voor de meeste studenten vraagt dit ook om aanpassing: interviews moeten telefonisch of per Skype worden gedaan.

Cursussen en training

Er vinden tot 1 juni geen klassikale trainingen meer plaats, omdat we ons strikt willen houden aan de social distancing maatregelen. Begin april doen we één ISO 27001 lead auditor training digitaal. Alle andere trainingen en bijeenkomsten worden afgelast en verplaatst. Ook NVBI-studiebijeenkomsten zijn helaas afgelast of uitgesteld.

Projectmanagement en agile coaching

Op afstand werken is minder eenvoudig dan direct naast elkaar werken. Werken op afstand vraagt om meer discipline, geduld en ook betere tools. We begeleiden nog steeds projecten en proberen dan de juiste tools (Trello, Gitlab, Jira, Scrumwise) te gebruiken.

We krijgen veel AVG-vragen over de verschillende Amerikaanse digitale samenwerk-tools: welke zijn veilig en welke niet? Ons voorlopige standpunt is dat het vanuit de AVG de meeste tools voldoende veilig zijn (Zoom, Google Meet, Skype, Skype for Business). Voor gesprekken die per se niet buiten Europa verwerkt mogen worden, is Whereby (voormalig Appear.in) een goed alternatief. Verder zijn er veel goede tools voor specifieke toepassingen, zoals 24sessions voor adviesgesprekken.

Hulp aan andere ondernemers

We leven erg mee met de sectoren die het nu extra moeilijk hebben. Zowel met de zorgprofessionals die het extreem druk hebben, als met mensen die niet kunnen werken (horeca, kunst en cultuur, veel ZZP-ers). De beste manier om de zorg te helpen, volgens de WHO en het RIVM, is thuis blijven. Dit doen we. Daarnaast geven we gratis kleinschalig advies aan kleinere bedrijven. Dus zit je met een IT-contract, verwerkersovereenkomst, of vraag over privacy of informatiebeveiliging:
mail gerust op info _at ictinstitute.nl of bel op 06-10509674.

Toekomstplannen

De afgelopen week hebben we gezien dat er digitaal ook heel veel wél kan, en onderzoeken of we meer trainingen en diensten toegankelijker en eenvoudiger kunnen maken. We kijken bijvoorbeeld naar de tools Kahoot, Testmoz en Socrative. We willen hiermee een aantal online quizes gratis beschikbaar maken waarmee mensen zelf meer over AI, privacy, scrum en IT-auditing kunnen leren. Op deze manier kunnen we hopelijk ook na deze crisis besparen op reistijd, meer thuis zijn en eenvoudiger samenwerken. (update: de eerste quiz, een scrum quiz , is gepubliceerd)

Image credit: artem-beliaikin via Unsplash

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo (CISA, CIPP/E) is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.