Volg Software Zaken

Gratis scrum quiz voor Scrum master examen

| Sieuwert van Otterloo | Agile
Cameleon, an adaptive animal

Scrum is één van de meestgebruikte methodes voor teams om producten te ontwikkelen. Om de methode goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat alle teamleden de basisbegrippen uit de methode kennen. Om iedereen te helpen bij het leren van scrum, hebben we besloten een korte quiz online te plaatsen, die door iedereen gratis en zonder verplichtingen kan worden gebruikt.

Over Scrum

Scrum is een ontwikkelmethode om op een wendbare (agile) manier software te ontwikkelen. Je kunt de belangrijkste informatie over de methode in de volgende bronnen vinden:

  • Het begrip ‘agile’ is vastgelegd in het agile manifesto. Dit legt een aantal principes vast waardoor software-ontwikkeling beter gaat en meer waarde oplevert.
  • Doordat het manifesto heel kort is, biedt het weinig houvast aan teams die willen beginnen met agile werken. De methode Scrum is veel duidelijker vastgelegd: er is een duidelijke Scrum-handleiding met goed omschreven rollen, bijeenkomsten en artefacten die bij de methode horen. De handleiding is ook nog eens gratis beschikbaar gemaakt.
  • Er is extra achtergrondmateriaal in de vorm van een Scrum Master Learning Path.

Zoals je ziet is Scrum een open methode waarvan de handleiding vrij beschikbaar is. Mede hierdoor is Scrum de bekendste agile methode geworden, en elk team zou deze methode moeten kennen. Vervolgens kan men kiezen om de methode als geheel te volgen, of een eigen agile werkwijze te vinden.

Oefenen voor het Scrum examen

De oprichters van Scrum (Ken Schwaber en Jeff Sutherland) hebben  certificatie ontwikkeld voor mensen die professioneel met Scrum aan de slag willen. Het examen is open boek en multiple choice, maar toch niet makkelijk. Er worden veel vragen gesteld over het juist toepassen van Scrum. Het is verstandig om eerst goed te oefenen voordat je het examen doet. De scrum quiz hieronder bevat basisvragen die iets duidelijker en makkelijker zijn dan het echte scrum examen.

Quiz created by Sieuwert van Otterloo with GoConqr

Meer informatie

We hopen dat iedereen veel plezier heeft van deze quiz en erdoor wordt geïnspireerd om meer over Scrum te weten te komen. Mocht je als team ondersteuning willen bij agile werken volgens Scrum, of je zou een live Scrum training willen, laat het ons weten. We zijn ook benieuwd naar andere tips of suggesties, bijvoorbeeld voor nieuwe quizes, voor onderzoek naar scrum en agile of naar ideeën voor bijvoorbeeld user stories maken of  retrospectives. Bij veel positieve reacties maken we mogelijk meer oefenmateriaal beschikbaar.

Foto: claudel-rheault via unsplash

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.