Volg Software Zaken

Symposium Waarderen en beschermen IE 7 november 2017

| Sieuwert van Otterloo | Contracten

Op 7 november 2017 in Utrecht organiseren de NVBI en IT Notaris een symposium op het gebied van IT-recht. Drie sprekers zullen op deze middag uiteenzetten hoe men de waarde van intellectueel eigendom kan bepalen en hoe het vervolgens juridisch kan worden beschermd. We raden iedere IT-jurist of IT-professional met juridische interesse aan zich voor dit symposium op te geven.

Aanleiding voor het symposium

De aanleiding voor het symposium zijn twee jubilea: De NVBI, een beroepsvereniging voor IT experts, bestaat 30 jaar. De stichting IT Notaris bestaat in 2017 precies 5 jaar. Beide verenigingen zijn actief op het gebied van waarderen en beschermen van software, en zien dat deze onderwerpen steeds belangrijker worden: bedrijven zijn steeds meer afhankelijk van software en willen software dus goed beschermen. Ook wordt software vaker overgedragen en dan willen bedrijven weten wat de software waard is. De leden van de NVBI worden daarom regelmatig gevraagd om te helpen bij het goed waarderen van software. De IT Notaris heeft aanvullende diensten ontwikkeld, om overdracht en bewaren van software te vereenvoudigen.

Programma

Het symposium duurt van 13.00 tot 17.00 en vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Er zijn drie sprekers in het programma:

  • 13:00 Ontvangst
  • 13:30 Opening
  • 13:45 Prof. dr. ir. J.C. Wortmann, Beperken risico’s van informatietechnologie
  • 14:30 J. Honkoop BI RI, Waarderen
  • 15:15 Pauze
  • 15:45 mr. dr. J.J. (Jaap) Dijkstra, Vastleggen en beschermen intellectueel eigendom
  • 16:30 Vragen en Discussie
  • 17:15 Afsluiting, Borrel
  • 18:00 Einde

Sprekers

Hans Wortmann is hoogleraar Information Management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zal onder andere spreken over de steeds grotere afhankelijkheid van IT en de bedrijfsrisico’s die daardoor ontstaan. Hij besteedt daarbij aandacht aan de specifieke bedreigingen van uitbesteding van IT, bijvoorbeeld door het gebruik van cloudoplossingen (SaaS etc.).
Jacques Honkoop is zelfstandig IT-consultant en voert veel softwareselecties en waarderingen uit. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Beëdigde Informaticadeskundigen, NVBI. Hij gaat in op het waarderen van software, inclusief het belang van een nauwkeurige bepaling van het doel van de taxatie en het te taxeren object. Jacques is ook mede-auteurs van dit boek voor gerechtelijk deskundigen, en deze uitgave over digitaal recht.
Jaap Dijkstra is directeur onderwijs van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zal onder andere toelichten hoe de vertrouwde zekerheden die het notariaat biedt, ingezet kunnen worden voor bescherming van intellectueel eigendom en bij welke normen kan worden aangesloten.

Informatie en aanmelden

Voor vragen over de NVBI kan men kijken op de website van de NVBI of contact opnemen met Sieuwert van Otterloo. Dr. Sieuwert van Otterloo van ICT Institute is een van de NVBI-leden met ervaring in het waarderen van software, en heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe norm die op dit symposium zal worden gepresenteerd.

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo (CISA, CIPP/E) is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.