Volg Software Zaken

Nationaal AI debat 8 oktober Amsterdam

| Sieuwert van Otterloo | Artificial Intelligence
Op dinsdag 8 oktober vindt het eerste nationaal AI debat plaats, georganiseerd door Firstlife en NVBI. In dit debat zullen meerdere experts debatteren over de gevaren en ethische aspecten van AI. Bijwonen van het debat is gratis. Tijd en plaats: 15.00, Dauphine, 175 Prins Bernhardplein.

Waarom een nationaal debat

Kunstmatige Intelligentie (Engels: AI) is meer dan een nieuwe technologie: het is ook een maatschappelijk fenomeen: Grote bedrijven hamsteren data, mensen worden continu gevolgd en beoordeeld, en de menselijke controle wordt afgeschaft. Dit leidt niet alleen tot technische vragen (kunnen auto’s zelf rijden) maar ook tot praktische vragen (moeten auto’s een bestuurder hebben), juridische vragen (wie is verantwoordelijk bij een ongeluk) en ethische vragen (willen we zelfrijdende auto’s).
Gelukkig zijn meer mensen zich bewust van deze problemen: er is al een AI impact assessment, en wordt internationaal onderzoek gedaan naar algorithmic bias (en ook door ons) , de Europese Unie heeft commissies gestart, en de Hogeschool Utrecht heeft zelfs een lector benoemd die een praktisch AI-lab wil starten. Met alleen onderzoek verander je een samenleving echter niet: uiteindelijk is er een discussie nodig, en een nationaal debat helpt daarbij. Netwerk organisatie Firstlife heeft de handschoen opgepakt en het debat georganiseerd.

Opzet Nationaal AI-debat

Het programma van het debat is als volgt:
  • 15:00 uur: Ontvangst
  • 15:30 uur: Welkom en introductie debaters door de dagvoorzitter
  • 15:50 uur: Debat aan de hand van stellingen
  • 16:45 uur: Interactie met de zaal en afsluiting
  • 17:00 uur: Borrel
  • 19:00 uur: Einde
De panelleden zijn Sieuwert van Otterloo, Karel Helsen, Andre Hendriks, Dirk de Wit, Abdulmohaimen Amer en Bob de Wit. Serge Wallagh is de dagvoorzitter van het Nationaal AI Debat.

Deelname namens NVBI

De Nederlandse Vereniging van Beëdigde Informaticadeskundigen NVBI is een beroepsvereniging met deskundigen op het gebied van informatica, bedrijfskunde en recht. De NVBI-leden zijn ervaren in het bekijken van zowel technische als juridische aspecten van nieuwe ontwikkelingen. Van oudsher betrof dit vooral IT en contracten, maar inmiddels betreft dit ook privacy-vragen en de inzet van AI. Daarom is dit debat een goede ontwikkeling die de NVBI graag steunt. Tegelijkertijd is de NVBI op zoek naar nieuwe leden, om de hoeveelheid kennis binnen de beroepsvereniging verder uit te breiden.

Aanmelden voor AI-debat

Deelname is gratis maar aanmelden is verplicht. Dit kan via de aanmelding AI-debat op  eventbrite.
Avatar
Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.