Volg Software Zaken

Maatschappelijk verantwoord ondernemen 2021-2022

| Sieuwert van Otterloo | Other

ICT Institute is een onderneming met een ambitie om een positieve impact te hebben op de samenleving. Hiervoor doen we een paar extra dingen, zoals het geven aan goede doelen.

Dankzij wie

We zijn ontzettend blij met alle opdrachtgevers en klanten die aan ons denken en ons vragen om voorstellen. Zonder deze mensen kon ICT Institute niet bestaan, of nog erger: zouden we veel geld moeten geven aan online marketing. Dankjulliewel!  Het liefste zouden we een groot kerstpakket willen geven aan iedereen die ons gebeld heeft. Het is echter lastig en inefficiënt en veel gedoe om dit ook daadwerkelijk te doen, ook omdat veel opdrachtgevers van hun werkgevers geen grote cadeaus mogen aannemen. Daarom doen we ‘pay it forward’: iedereen die ons inhuurt, krijgt een jaar gratis wikipedia, onafhankelijk nieuws, mensenrechten en een beter milieu.

Als je twijfelt of dit echt helpt: We hebben Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia, en Mark Rice-Oxley, executive editor bij The Guardian, gevraagd of de bijdrage helpt en zij schreven het volgende terug:

Jimmy: “You (de ICT Institute opdrachtgever) are the one who makes this possible. Your support allows edits to be made, and articles to reach new readers; it gives our non-profit the means to stay true to its mission, even as Wikipedia has become one of the most visited websites in the world.”

Mark: “Your financial contribution will help to ensure we continue to hold power to account, tell the stories that matter and give voice to diverse perspectives, informed by our liberal and progressive values.”

Welke doelen

In 2021 hebben de mensen van ICT Institute gekozen voor doelen waarvan we denken dat het echt impact heeft en wat past bij waar we verstand van hebben (IT en informatie). De volgende doelen zijn hier uitgekomen:

  • Wikipedia: Wikipedia is advertentievrij en trackervrij dankzij donaties. Wij zien het als een goede bron om vast te stellen wat algemeen bekend is en zien het vooral als een “pay-what-you-want” dienst en niet zozeer een gratis dienst.
  • The Guardian: Journalistiek is belangrijk voor democratie en ook voor mensenrechten. The Guardian een krant die dankzij donaties zoals die van ons gratis toegankelijk is.
  • Amnesty International: In bijna elk land zijn er mensen die onterecht gevangen zitten en hulp kunnen gebruiken.
  • Human rights Watch: IT is internationaal, en in veel landen zijn er grote conflicten en mensenrechtenschendingen. Human Rights Watch zorgt voor aandacht voor alle partijen, bijvoorbeeld ook voor mensenrechtenorganisaties in  Palestina.
  • The Ocean Cleanup. Oprichter Boyan Slat werkt al  sinds 2013 aan het opruimen van de plactis soep in de de oceaan. Er is dit jaar een actie door Youtubers MrBeast en Mark Rober genaamd TeamSeas om hiervoor extra geld op te halen. MrBeast en Mark Rober hebben ons geïnspireerd maar we geven voor de zekerheid direct aan The Ocean Cleanup.

Impact binnen ICT Institute

ICT Institute is een onderneming maar is niet puur gericht op winst. Het doel is om IT-inzichten te ontwikkelen en op een positieve manier inzetten en het geven van betaald advies is daarbij een belangrijk middel. We proberen dit op een inspirerende manier te doen, door:

  • Open te staan voor nieuwe ideeën, producten en samenwerkingen
  • Waar mogelijk gratis templates en trainingen aan te bieden
  • IT-advies op hetzelfde niveau te geven als de grote advieskantoren, maar betaalbaar voor midden- en kleinbedrijf. Met name deskundigenberichten, taxaties en  ISO 27001 ondersteuning  proberen we schaalbaar aan te bieden
  • Het bijdragen aan academisch onderwijs en onderzoek bij de vrije Universiteit, Hogeschool Utrecht en andere hoger onderwijs-instellingen. Zie ook ons nieuwe journal ‘Computers and Society‘.
  • Startup-tarieven. Een startup is voor ons een snelgroeiende, organisatie met schaalbare innovatieve producten of diensten, dat meestal nog klein is.  Omdat we veel leren van startups hebben we gereduceerde tarieven voor startups.

Feedback welkom

Het geld van 2021 is al uitgegeven, maar feedback is welkom en kunnen we meenemen in 2022. Mail gerust ideeën naar Sieuwert van Otterloo. Voor wie de ontwikkelingen over langer termijn wil volgen: dit artikel is een vervolg op het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2019 beleid en de jaarplanning 2020-20201.

Bron afbeelding: stephanie-mccabe via Unsplash

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo (CISA, CIPP/E) is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.