Volg Software Zaken

Maatschappelijk beleid 2022-2023

| Sieuwert van Otterloo | Other

Met ICT Institute willen we een gezond bedrijf zijn met positieve impact op de samenleving. Hiervoor geven we ook dit jaar aan goede doelen

Dankzij wie

ICT Institute bestaat door alle opdrachtgevers en klanten die aan ons denken en ons vragen om voorstellen. Zonder deze mensen kon ICT Institute niet bestaan. We willen iedereen bedanken die ons ingeschakeld heeft, bijvoorbeeld voor ISO 27001, een training of IT Due Diligence. Ook willen we iedereen bedanken die met ons samengewerkt heeft, bijvoorbeeld als auditor, CISO of advocaat. Het liefste zouden we een groot kerstpakket willen geven aan iedereen. Dit is echter lastig en inefficiënt, ook omdat veel opdrachtgevers van hun werkgevers geen grote cadeaus mogen aannemen. Daarom doen we ‘pay it forward’: iedereen die ons inschakelt, krijgt een jaar gratis wikipedia, onafhankelijk nieuws, mensenrechten en een beter milieu.

Welke doelen

In 2022 hebben de mensen van ICT Institute gekozen voor doelen waarvan we denken dat het echt impact heeft en wat past bij waar we verstand van hebben (IT en informatie). De volgende doelen zijn hier uitgekomen:

 • Wikipedia: Wikipedia is advertentievrij en trackervrij dankzij donaties. Wij zien het als een goede bron om vast te stellen wat algemeen bekend is en zien het vooral als een “pay-what-you-want” dienst en niet zozeer een gratis dienst.
 • The Guardian: Journalistiek is belangrijk voor democratie en ook voor mensenrechten. The Guardian een krant die dankzij donaties zoals die van ons gratis toegankelijk is.Zie bijvoorbeeld de artikelen over climate crisis.
 • Amnesty International: In bijna elk land zijn er mensen die onterecht gevangen zitten en hulp kunnen gebruiken.
 • Artsen zonder Grenzen. Artsen zonder Grenzen was dit jaar voor het eerst in Nederland actief, omdat er mensen langdurig buiten sliepen in Ter Apel. In andere landen doet Artsen zonder Grenzen al langer veel belangrijk werk.
 • ALS is een dodelijke zenuw/spierziekte. Stichting ALS Nederland helpt tegen ALS vooral door geld voor onderzoek beschikbaar te stellen.
 • Voedselbanken helpen mensen die geen geld meer hebben voor dagelijkse boodschappen en helaas zijn dit steeds meer mensen door gestegen kosten. Wij hebben gedoneerd aan alle voedselbanken via Voedselbanken Nederland.
 • Jostiband. De Jostiband is een orkest voor mensen met een verstandelijke beperking. De Jostiband heeft veel leden die wonen bij Ipse de Bruggen, waar wij veel voor gewerkt hebben en daarom leek het ons mooi om de Jostiband te steunen.

 

We hebben andere artikelen voor de donaties in 2021 en donaties 2019.

Impact binnen ICT Institute

ICT Institute is een onderneming maar is niet puur gericht op winst. Het doel is om IT-inzichten te ontwikkelen en op een positieve manier inzetten en het geven van betaald advies is daarbij een belangrijk middel. We proberen dit op een inspirerende manier te doen, door:

 • Open te staan voor nieuwe ideeën, producten en samenwerkingen
 • Waar mogelijk gratis templates en trainingen aan te bieden
 • IT-advies op hetzelfde niveau te geven als de grote advieskantoren, maar betaalbaar voor midden- en kleinbedrijf. Met name deskundigenberichten, taxaties en  ISO 27001 ondersteuning  proberen we schaalbaar aan te bieden
 • Het bijdragen aan academisch onderwijs en onderzoek bij de vrije Universiteit, Hogeschool Utrecht en andere hoger onderwijs-instellingen. Zie ook ons journal ‘Computers and Society‘ en het overzicht van afstudeerprojecten.
 • Startup-tarieven. Een startup is voor ons een snelgroeiende, organisatie met schaalbare innovatieve producten of diensten, dat meestal nog klein is.  Omdat we veel leren van startups hebben we gereduceerde tarieven voor startups.

Feedback welkom

Het geld van 2022 is al uitgegeven, maar feedback is welkom en kunnen we meenemen in 2023. Mail gerust ideeën naar Sieuwert van Otterloo.

Bron afbeelding: Foto van aarde door NASA genaamd earthrise

Author: Sieuwert van Otterloo
Dr. Sieuwert van Otterloo (CISA, CIPP/E) is IT-deskundige met kennis van software-kwaliteit, IT-strategie, projectmanagement, privacy, en verantwoord gebruik van AI. Hij geeft les aan de VU, doet onderzoek aan de HU en geeft advies en doet reviews bij organisaties door heel Nederland. Hij oprichter en directeur van ICT Institute.